Wat is Vrije Wil?
Heb je ooit stil gezetten en jezelf gevraagd wat vrije wil is ? Tot hoeveer ben je vrij in jouw keuses ? Je kan zelf kiesen wat je denkt en wat je doet. Toch ? Tenminste dit is de definitie van vrije wil. Vrije wil komt voor in veel aspecten van ons leven, het bepaald de wet, de politiek… en persoonlijke relaties. We nemen aan dat wij verantwoordelijk zijn voor wat we doen omdat dit onse keus is.
Maar is dit echt zo ?
De Argumenten van Sam Harris
Ik las laatst een boek, aan mij aangereden voor mijn persoonlijk ontwikkeling. Dit boek is van Sam Harris. Hij gebruikt neurowetenschap en psychologie om aan te tonen dat onze keuzes niet zo vrij zijn als we denken. Volgens hem onze hersenen nemen al een beslissing voordat we ons daarvan bewust zijn. Dit betekent dat onze keuzes het resultaat zijn van processen in onze hersenen, waarover we geen controle hebben. Oeps !! Er zijn dus beslissingen gemaakt voordat wij er bewust van zijn. Dubbel oeps !!
Een voorbeeld hiervan is wanneer je een artikel leest. Je hersenen hebben al besloten dat je dit artikel interessant vindt voordat je het bewust realiseert. Je denkt misschien dat je het artikel leest omdat je geïnteresseerd bent, maar in werkelijkheid is die interesse al eerder in je hersenen ontstaan. Interessant toch 😉 !!??
Wat zegt het over onse waarden ?
Denken dat onze keuses niet vrij zijn is idd even lastig. Waar zijn onse waarden gebaseerd als zij niet onse persoonlijk verantwoordelijkheid zijn ? Worden ze ondermijnd ? Volgens Harris niet. Het accepteren van het feit dat de vrije wil maakt ons juist moreel gevoeliger en creatiever. Momentje… even wennen.
Volgens Harris moeten wij proberen te begrijpen waarom we doen wat we doen, in plaats van mensen te veoordelen voor hun gedrag zonder ze proberen te begrijpen. Empathie en rechtwaardigheid dus. Het erkennen dat onze keuzes het resultaat zijn van complexe hersenprocessen, kan ons helpen om beter te begrijpen waarom mensen bepaalde dingen doen, en hoe we hen kunnen helpen om betere keuzes te maken. Op die manier kunen wij onszelf beter leren kennen / begrijpen … en de anderen.
Dan kunnen wij minder gaan focussen op schuld en verantwoordelijkheid en misschien zelfs meer efficient zijn om mensen te helpen betere keuses te maken.
Of je nu wel of niet gelooft in de vrije wil, dit boek moedigt je aan om dieper na te denken over de belangrijkste vragen in het leven. Het is een oproep om ons te richten op het ontwikkelen van een dieper begrip van onszelf en anderen, en om ons te concentreren op het creëren van een betere wereld voor iedereen. Dus, lees dit boek, of niet. De keuze ligt toch niet aan jou 😉
Angst, fobieen, vastzitten, lastige patronen … zijn ook niet vrije keuses
BWRT, in tegenstelling tot andere therapieën, grijpt in voordat je dat gevoel van angst etc … hebt en dus de symptomen. BWRT helpt je dit gevoel van angst te vervangen door een gevoel van kalmte, troost, enzovoort… dat je zelf hebt gekozen.
BWRT kan je helpen om jouw mindset te veranderen juist omdat dit allemaal onbewust gebeurd.
BWRT, in tegenstelling tot andere therapieën, grijpt in voordat je dat gevoel van angst etc … en helpt je dit gevoel van angst te vervangen door een gevoel van kalmte, troost, enzovoort… dat je zelf hebt gekozen.
Laat mij je helpen om je vrij te voelen en neem even contact mee op :
in**@bw************.com
https://www.bwrt-professionals.com/…/Edouard-Van-De-Velde
#BWRT, #liveyourlive, #vrijleven, #angst,#getyourlifeback,#fobie,#blokkades,#oplossing,#stress,#zelfvertrouw,#ptsd,#zorg,#trauma,#therapie #bwrtnederland,#codependency,#onafhankelijkheid,#ptss